Home » Rookmelder (CO2) » Hoeveel rookmelders moet je in huis hebben?

Hoeveel rookmelders moet je in huis hebben?

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping van je huis minimaal één rookmelder te plaatsen. Maar wat zijn eigenlijk de regels, wat is het veiligste en hoeveel rookmelders moet je ophangen. Dat zullen we hier met je doornemen.

De regels per 1 juli 2022

Vanaf 2003 is het verplicht om in nieuwbouwwoningen op elke verdieping een rookmelder te hangen. Die regel wordt vanaf 1 juli 2022 doorgetrokken naar alle woningen in Nederland. Ben je zelf huisbezitter dan moet je zelf per verdieping minimaal één rookmelder plaatsen. Huur je een huis dan is het de verantwoording van de huisbezitter. Uiteindelijk komt het er dus op neer dat je waarschijnlijk minimaal twee rookmelders moet ophangen, of drie als je ook een zolder hebt.

Handhaving

Momenteel is nog niet helemaal duidelijk wie gaat zorgen voor handhaving. In principe gaat de gemeente hierover, maar waarschijnlijk zullen die niet bij alle huizen in de gemeente gaan aankloppen. Het kan zijn dat verzekeringsmaatschappijen hier in de toekomst wel naar zullen kijken bij een schadeclaim, maar ook dat is niet zeker. Ondanks dat is het voor je eigen veiligheid aan te raden de rookmelders wel op te hangen.

Waar hang je de rookmelders op

Officieel moet je per verdieping minimaal één rookmelder ophangen, maar aan te raden is om de rookmelders ook op de volgende plekken op te hangen:

  • Op alle vluchtroutes zoals de overloop, gang en hal van je huis.
  • In elke slaapkamer.
  • In de woonkamer
  • In ruimtes waar elektrische apparaten worden opgeladen zoals telefoons en tablets.
  • In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan.
  • Alle andere ruimtes waar brand kan ontstaan. Uitzonderingen daarop zijn de garage, badkamer en vlakbij een fornuis of oven. Op deze plekken is de kans op brand vrij hoog, maar de kans op een vals alarm ook. Je kunt hier wel een hittemelder plaatsen.

Plaats ze op de volgende manier:

  • Plaats de rookmelder altijd op het plafond.
  • Plaats de rookmelders op minimaal 50 cm van de muren.
  • Plaats rookmelders niet direct boven een warmtebron.
  • Plaats rookmelders niet op tochtige plekken.
  • Plaats rookmelders niet op plekken waar veel damp vrijkomt zoals boven een fornuis, vaatwasser of douche.
  • Plaats rookmelders niet in de buurt van een ventilator of ventilatieschacht.

Welke rookmelders kies je

Er zijn heel veel verschillende rookmelders op de markt. Sommige rookmelders kosten slechts een paar euro, maar de vraag is of dat wel een goede keuze is. In geval van nood wil je namelijk wel dat je rookmelder ook daadwerkelijk zijn werk doet.

Wil je zeker zijn dat de rookmelder die je kiest van goede kwaliteit is kies dan altijd voor een rookmelder die een Europees Keurmerk heeft. Je herkent dit keurmerk aan het EN 14604 keurmerk.

Duur batterijen

Houdt er bij de aanschaf van de rookmelder ook rekening mee hoe lang de batterijen meegaan. In de meeste gevallen gaan de batterijen van de rookmelder een jaar mee, maar batterijen zijn niet goedkoop dus dat kan in de loop van de jaren behoorlijk oplopen. Rookmelders waarvan de batterijen langer meegaan zijn meestal iets duurder in aanschaf, maar uiteindelijk levert je het meer rendement op.

De meeste rookmelders gaan 10 jaar mee. Daarna zullen de detectiecellen die rook waarnemen steeds verder afbreken. Op de verpakking van de rookmelder staat hoe lang de rookmelder bruikbaar is. Ook hiervoor geldt weer dat een rookmelder die maar vijf jaar meegaat waarschijnlijk wel goedkoper is in aanschaf, maar je minder rendement oplevert.

Video: Waar kan je het beste rookmelders in huis plaatsen?

Slimme rookmelder of traditionele rookmelder

Je kunt tegenwoordig naast een traditionele rookmelder die op zichzelf staat ook slimme rookmelders kopen. Deze rookmelders staan in verbinding met een app die jou een bericht stuurt als er in huis ergens rook wordt gedetecteerd.

De opties voor slimme rookmelders worden steeds groter. Niet alleen kun je overal ter wereld een bericht ontvangen als er rook wordt waargenomen, je kunt de melders vaak ook met elkaar en met andere slimme apparaten koppelen. Heb je slimme lampen dan kun je die zo instellen dat ze aangaan wanneer de rookmelders afgaan. Als het donker is in huis zorgt dat ervoor dat je snel het huis uit kunt vluchten. Kortom, het kan je in geval van nood een belangrijke voorsprong geven.

Plaats een reactie