Home » Koolstofmonoxide (CO) » Koolmonoxide herkennen in 3 stappen

Koolmonoxide herkennen in 3 stappen

Koolmonoxide is een verborgen gevaar verantwoordelijk voor 10 tot 15 doden per jaar in Nederland. Gelukkig kunnen we koolmonoxide melders gebruiken om ons te waarschuwen voor dit giftige gas. Maar ondanks dat deze melders ons een beter gevoel van veiligheid kunnen geven is het goed om de gevolgen van te veel koolmonoxide in de lucht te herkennen, zowel lichamelijk als in je huis.

Wat is koolmonoxide

Koolmonoxide of CO is een uiterst giftig gas dat geen geur, smaak of kleur heeft. Koolmonoxide komt vrij als fossiele brandstoffen zoals gas, olie, hout en houtskool niet goed verbranden. Als die koolmonoxide vervolgens niet weg kan is het gevolg dat de personen in de ruimte koolmonoxide vergiftiging krijgen.

Hoe herken je te veel koolmonoxide

Er zijn niet zo heel veel kenmerken waaraan je kunt herkennen dat er te veel koolmonoxide in je huis is, maar er zijn er wel een paar.

  1. Bij het vrijkomen van koolmonoxide komt damp vrij. Als ramen beslaan zonder goede reden kan dit duiden op te veel koolmonoxide.
  2. Als je een gasvlam aan hebt, zal die niet blauwgekleurd zijn, maar eerder geel of oranje. Bovendien kunnen de vlammen wild flakkeren.

Lichamelijke kenmerken van koolmonoxidevergiftiging

Als mensen door hebben dat er te veel koolmonoxide in de lucht zit komt dat meestal omdat ze de klachten behorende bij koolmonoxidevergiftiging herkennen. Het is dan ook goed om te weten wat die kenmerken zijn zodat je zo snel mogelijk naar buiten kunt voor frisse lucht.

Dit zijn de kenmerken:

  • Duizeligheid
  • Misselijk
  • Braken
  • Vermoeid
  • Flauwvallen
  • Hoofdpijn
  • Versnelde hartslag

Wat te doen bij koolmonoxidevergiftiging

Als je deze kenmerken herkent van koolmonoxidevergiftiging dan is het zaak dat je direct naar buiten gaat en 112 belt. Zorg er bij het verlaten van het huis voor dat iedereen die zich binnen bevindt ook daadwerkelijk mee naar buiten gaat. Vergeet hierbij ook niet om huisdieren mee te nemen, die zijn extra gevoelig voor koolmonoxidevergiftiging.

Probeer als het even mogelijk is om alle ramen en deuren open te zetten zodat de koolmonoxide het huis uit kan. Voordat je terug het huis in kunt, is het belangrijk om de bron van de koolmonoxidevergiftiging te achterhalen. Weet je niet waar het vandaan komt, ga dan niet terug het huis in.

Houdt het onzichtbare gevaar buiten

Koolmonoxidevergiftiging is zeer gevaarlijk en kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Het is dan ook beter om te voorkomen dat koolmonoxide zich kan ophopen. Steek daarom bijvoorbeeld nooit een kacheltje, gaslamp of barbecue aan in een slecht geventileerde ruimte en let goed op andere warmtebronnen.

Plaats een reactie