Home » Rookmelder (CO2) » Rookmelder monteren in 5 minuten

Rookmelder monteren in 5 minuten

Misschien heb je al gehoord van de nieuwe regel in de Nederlandse bouwverordening waarin is opgenomen dat alle huizen in Nederland rookmelders moeten hebben. De regeling gaat in op 1 juli 2022, tijd dus om een paar rookmelders aan te schaffen en te monteren.

Hoe monteer je een rookmelder

Hoe je een rookmelder kunt monteren is een beetje afhankelijk van het soort rookmelder dat je koopt. Wil je geen lelijke boorgaten, of heb je geen boormachine dan kun je kiezen voor een rookmelder die je op kunt hangen zonder schroeven.

Rookmelder monteren met schroeven

De meest gebruikelijke manier om een rookmelder op te hangen is met schroeven. Voordat je de rookmelder ophangt moet je meestal gaten boren in het plafond. Houdt er wel rekening mee dat je geen waterleidingen of kabels raakt bij het boren. Heb je een huis met houten plafonds dan kun je de schroeven er misschien ook met de hand of schroefmachine in draaien.

Rookmelder monteren zonder boren

Wil je een rookmelder plaatsen, maar wil je niet boren omdat je bijvoorbeeld een huurhuis hebt, of omdat je geen boormachine hebt, dan kan dat. De meest gebruikte methode op dit moment is een rookmelder met magneten. Je bevestigt magneetplaatjes zonder schroeven of bouten aan het plafond en klikt hier simpelweg je rookmelder op. Deze methode is ook ideaal om de batterijen te vervangen omdat je de rookmelder eenvoudig losklikt. Deze melder is net zo veilig als een rookmelder die je met schroeven bevestigd.

Kies de juiste plek

Of je nu kiest voor een rookmelder die je ophangt met schroeven of met magnetische plaatjes, het is wel belangrijk dat je de melder op de juiste plek ophangt. Hier een aantal tips om je rookmelders op de juiste plek op te hangen.

  • Hang de rookmelder altijd aan het plafond
  • Hang de rookmelder in het midden van de kamer op minstens 50 cm van de muren
  • Hang de melder niet voor een raam, ventilator of luchtrooster
  • Hang de rookmelder niet in de badkamer vanwege dampen die een vals alarm kunnen veroorzaken
  • Hang de rookmelder niet direct boven het gasfornuis of oven
  • Hang geen rookmelder in de garage in verband met gassen van auto of motor
  • Hang op elke woonlaag minimaal één rookmelder, maar het liefst ook in de woonkamer, slaapkamers en op vluchtroutes.

Onderhoud van rookmelders

Na het ophangen van de rookmelders is het belangrijk om ze goed te onderhouden om te voorkomen dat ze niet werken op het moment dat het echt nodig is. Doe in ieder geval het volgende:

  • Test de rookmelder maandelijks. Maak de melder ook stofvrij op het moment dat je de test uitvoert. Als er stof in de sensor komt kun je een vals alarm krijgen.
  • Zorg dat je de batterijen elk jaar vervangt. Wil je voorkomen dat je ‘s nachts wakker wordt omdat de rookmelder begint te piepen vanwege een lege batterij doe het dan op tijd. Schrijf in je agenda op wanneer je de batterijen moet ontvangen. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt ook dat je ongestoord door kunt slapen.
  • Vervang de rookmelders elke tien jaar. Dit omdat de melder dan minder goed werkt.

Plaats een reactie