Home » Koolstofmonoxide (CO) » Koolmonoxide melder plaatsen, waar en waar niet?

Koolmonoxide melder plaatsen, waar en waar niet?

Een koolmonoxide melder kan je extra veiligheid bieden in je eigen huis. Koolmonoxide is een onzichtbaar gevaar dat veroorzaakt wordt als onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen plaatsvindt. Komen er gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide vrij op een plek zonder goede ventilatie dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de mensen in die ruimte. Maar wil je goed beschermd zijn dan moet je een koolmonoxide melder wel goed plaatsen.

Waar plaats ik een koolmonoxide melder

Waar je een koolmonoxide melder moet plaatsen is een beetje afhankelijk van de ruimte waarin je de melder plaatst. Wil je de koolmonoxide melder in de keuken of ruimte van de CV-ketel plaatsen dan moet je met andere dingen rekening houden dan wanneer je hem plaatst in een slaapkamer. Het verschil is dat er in de keuken of bij de cv-ketel sowieso bepaalde hoeveelheden koolmonoxide vrijkomen en in een slaapkamer in principe niet.

Plaatsing in de keuken

Plaats je de koolmonoxide melder in de keuken of op andere plekken waar koolmonoxide vrijkomt zoals in buurt van een kachel, CV-ketel of boiler, houd je dan aan de volgende regels:

  • Plaats de melder op minimaal 1 tot 3 meter van de mogelijke koolmonoxide bron.
  • Plaats de melder zo centraal mogelijk en minimaal 30 cm van de andere muren, zodat je maar één melder per ruimte nodig hebt.
  • Plaats de melder niet naast ventilatieroosters, ramen, luchtafvoer of luchttoevoer.
  • Plaats de koolmonoxide melder niet achter objecten zoals een kast of gordijnen.
  • Hang de melder het liefst op het plafond, maar kan dat niet dan kun je hem op de muur hangen op 15 tot 80 centimeter van het plafond.

Plaatsing in een slaapkamer

Het is verstandig om een koolmonoxide melder te plaatsen in meerdere ruimtes in huis zodat je zeker weet dat je altijd veilig bent. Plaats je de melder in een slaapkamer of andere ruimte zonder herkenbare koolmonoxide bron, volg dan deze regels:

  • Plaats de koolmonoxide melder minimaal op ademhoogte. In een slaapkamer is dat de hoogte waarop je hoofd ligt als je slaapt. In andere ruimtes is dat op zithoogte of stahoogte.
  • Plaats de melder niet naast ventilatieroosters, luchttoevoeren of een raam.
  • Plaats de melder niet achter objecten zoals een kast, schilderij of gordijn.

Welke koolmonoxide melder kies je

Nu je weet waar je de koolmonoxide melder op moet hangen is het ook goed om te bepalen welke melder je ophangt. Je moet onder andere rekening houden met de kwaliteit, veiligheid, levensduur, compatibiliteit en soort voeding.

Veiligheid

Het belangrijkste bij het aanschaffen van een koolmonoxide melder is dat je voor kwaliteit gaat. Een eenvoudige melder voor €2,50 bij de Action klinkt aantrekkelijk, maar goedkoop is in dit geval vaak duurkoopl. Kies het liefst voor een bekend A-merk.

Bovendien kun je op de achterkant van de melder de houdbaarheid zien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houdbaarheid van 5 of 10 jaar. Die van 10 jaar is uiteraard iets duurder dan de melder die maar 5 jaar meegaat.

Europese norm koolmonoxidemelders

Om te voorkomen dat de consument een koolmonoxide melder koopt die technisch niet in orde is is er een Europese norm in het leven geroepen met richtlijnen waar de melder aan moet voldoen. De koolmonoxide melders die aan deze norm voldoen zijn getest door Europese testinstituten en herkenbaar aan het NEN-EN-50291-1 keurmerk. Dit wordt vermeld op de verpakking.

Op netstroom of batterijen

Er zijn twee soorten koolmonoxide melders. Sommige melders werken op batterijen en andere op 230 volt netstroom. Melders die op netstroom werken hebben vaak alsnog een nood-batterij voor het geval de stroom uitvalt. Tegenwoordig is het bij alle nieuwbouw, grote renovatieprojecten en kamerverhuur verplicht om een koolmonoxide melder op netstroom te plaatsen.

Compatibiliteit

De veiligheid in huis is eigenlijk pas echt compleet als je naast een koolmonoxide melder ook een rook of hittemelder plaatst. Het is tegenwoordig mogelijk om deze melders met elkaar te koppelen. Dit kan zowel draadloos als met bedrading. Heb je al een of meerdere melders dan doe je er goed aan om eerst te controleren of deze melders te koppelen zijn met degene die je wil aanschaffen.

Veilig wonen met een koolmonoxide melder!

Nu je weet hoe je een koolmonoxide melder moet plaatsen houdt niets je meer tegen om je huis optimaal te beschermen tegen het verborgen gevaar, koolmonoxide. Koop erkende melders en hang die op de juiste plek op voor een zeker en veilig gevoel.

Plaats een reactie