Kun je niet wachten totdat de kerstdagen weer voor de deur staan zodat je de kerstboom kunt zetten. De lichtjes, kerstversiering en kaarsjes zorgen voor die fijne knusse sfeer waar we met zijn allen in koude dagen zo naar verlangen. Maar wist je dat de kans op brand rondom de kerstdagen veel groter is vanwege die kerstverlichting en versiering. Lees hier wat je kunt doen om de kans op brand te verkleinen.
De risico´s op brand rondom kerst
De reden dat rond de kerst meer brand uitbreekt, heeft te maken met de risico´s die we in die dagen in huis halen. Dit zijn de grootste risico´s die brand kunnen veroorzaken tijdens kerst.
- Kaarsen – Voor een beetje sfeer in huis zijn kaarsen natuurlijk prachtig, maar ze vormen wel een van de grootste brandgevaren in huis.
- Kerstverlichting – Goedkope kerstverlichting of oude kerstverlichting kunnen kortsluiting veroorzaken.
- Gourmetten en fonduen – Oude gourmetstelletjes kunnen kortsluiting veroorzaken of zo warm worden dat brand ontstaat. Erger nog zijn de ouderwetse fonduestellen die eenvoudig in brand kunnen vliegen door de snel ontvlambare spiritus.
- Verlengsnoeren – Oude of goedkoper verlengsnoeren kunnen zorgen voor kortsluiting zeker als ze niet afgerold zijn of aan elkaar gekoppeld zijn.
- Kerstbomen en versiering – Kerstbomen en versiering vormen een groot risico omdat het extra brandstof is als er eenmaal brand ontstaat. Bovendien kan het vluchtwegen blokkeren.
Wat te doen om de kans op brand in de kerstboom, kerstverlichting en kerstversiering te voorkomen
maak je geen zorgen, het is mogelijk om te genieten van mooie kerstversiering en kerstverlichting zonder brandgevaar. Dat kun je doen door de juiste maatregelen te nemen. Koop bijvoorbeeld alleen verlichting met het KEMA-keurmerk, laat geen verlichting aan als je niet thuis bent en zorg dat vluchtwegen altijd open zijn.
Voorzorgsmaatregelen om brandgevaar te verminderen:
- Kies altijd voor verlichting en versiering met het KEMA-keurmerk.
- Controleer de verlichting altijd voordat je die ophangt. Is de bedrading kapot of beschadigd gooi de lampjes dan weg.
- Zet kaarsen niet in de buurt van versiering of gordijnen en zet ze in een stevige houder.
- Gebruik alleen goede verlengsnoeren en zorg dat ze volledig afgerold zijn als je ze gebruikt. Zorg ook dat mensen niet over de snoeren kunnen struikelen.
- Zet de kerstboom niet op vluchtroutes. Zet hem bij voorkeur in de uiterste hoek ten opzichte van vluchtroutes.
- Heb je een echte kerstboom, zorg dan dat die voldoende water krijgt zodat de boom niet droog word en nog meer gevaar vormt. Zet de boom bovendien niet te dicht bij de open haard of kaarsen.
- Hang een rookmelder in de buurt van de kerstboom.
- Gebruik liever een elektrische fondueset in plaats van een set met brander.
- Doe verlichting uit als je niet thuis bent of gaat slapen. Doe niet alleen de lichtjes uit, maar trek ook de stekker eruit.
Vier een brandveilige kerst
Jaarlijks zijn er 100.000 woningbranden in Nederland, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg manieren om de kans op brand in de nordmann kerstboom, kerstverlichting en kerstversiering te verkleinen. Met een beetje voorzorgsmaatregelen ga je een vielige en mooie kerst tegemoet.