Home » Brandblusser » Is een brandblusser verplicht?

Is een brandblusser verplicht?

Er zijn nog steeds jaarlijks meer dan 6000 woningbranden. Een deel van die branden zou voorkomen kunnen worden als je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Plaats daarom rookmelders en een brandblusser in huis en eventueel een branddeken, zo ben je goed beschermd. De rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht, maar geldt dat ook voor brandblussers? Het antwoord is simpel, nee, in huis is het (nog) niet verplicht om brandblussers te plaatsen, maar voor bedrijven en instanties geldt die verplichting wel. Lees er hier alles over.

Video: Is een brandblusser wettelijk verplicht?

Regels rondom een brandblusser

We snappen allemaal dat brandblussers bij sommige bedrijven min of meer noodzakelijk zijn, zeker als die bedrijven werken met gevaarlijke stoffen of materialen die zeer brandbaar zijn.

De belangrijkste regel is dat als een gebouw publiek toegankelijk is er brandblussers aanwezig moeten zijn. Met publiek toegankelijk worden niet alleen openbare gebouwen bedoeld, maar ook bedrijven waar alleen leden of werknemers binnen mogen.

De regel geldt bovendien niet alleen voor bedrijven, maar ook voor andere ruimtes zoals winkelcentra, appartementencomplexen, ziekenhuizen, gemeentehuizen en bibliotheken.

Voor een appartementencomplex geldt dat de regel alleen geldt voor de openbare ruimtes zoals de gangen en ingang, in de appartementen zelf is de regel niet van toepassing.

Hoeveelheid brandblussers

Hoeveel brandblussers je nodig hebt per ruimte is afhankelijk van een aantal factoren. Gaat het om een pand waar meer brandrisico is dan in andere panden zijn meer brandblussers nodig, maar normaal gesproken moeten er twee brandblussers aanwezig zijn per verdieping van 200 vierkante meter. Het moet dan gaan om een brandblusser met 6 liter schuim, 6 kilo poeder, of 5 kilo CO2.

Handhaving

De bedrijven en gebouwen zoals we die hierboven hebben beschreven worden regelmatig gekeurd door de brandweer. Ze controleren dan onder andere op de indeling van de ruimte, de hoeveelheid nooduitgangen, of die bereikbaar zijn, en dus ook of er voldoende brandblussers zijn. Niet alleen de aanwezigheid ervan wordt gecontroleerd, maar er wordt ook gekeken of ze op de juiste plekken hangen, of ze goed staan aangegeven en of de brandblussers niet over de datum zijn.

Brandblussers voor particulieren

Het is niet verplicht om thuis een brandblusser te hebben, maar het is wel aan te raden. Heb je zelf een brandblusser dan kun je voorkomen dat een kleine smeulende brand uitslaat en je hele huis in de as legt. Voor thuisgebruik zijn schuimblussers of poederblussers de beste opties. Je kunt ze al voor een paar tientjes aanschaffen. Een kleine investering voor een veilig gevoel.

Plaats een reactie