Jaarlijks vinden er nog steeds veel branden plaats in huis. Door de nieuwe wetgeving die mensen verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben ben je er gelukkig wel eerder bij. Maar als je de brand eenmaal ontdekt hebt moet je hem wel zo snel mogelijk en op de juiste manier handelen. Voor verschillende soorten branden heb je verschillende soorten blusmiddelen nodig. Hoe dat zit, en wat de beste brandblusser is voor in huis lees je hier.
Brand in huis
Voordat we bespreken welke brandblusser het beste is voor in huis is het goed om te weten wat brand eigenlijk is en hoe het ontstaat. Waarom dat belangrijk is zullen we zo uitleggen.
De drie pijlers van een brand
Een brand is mogelijk als brandbare materialen op een bepaalde verhoogde temperatuur komen en er voldoende zuurstof bij kan om voor ontbranding te zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een kaars omvalt of de vlam in de pan slaat. Hoe hoog de temperatuur moet zijn om een stof tot ontbranding te brengen en hoeveel zuurstof nodig is afhankelijk van de brandstof. Papier of stof zal bijvoorbeeld sneller ontbranden dan hout.
Kortgezegd kan een brand zich niet ontwikkelen als één van de volgende dingen niet aanwezig is:
- Brandstof
- Voldoende zuurstof
- Verhoogde temperatuur
Als je een brandblusmiddel gebruikt zorg je ervoor dat minimaal één van de drie pijlers van een brand word weggenomen. Dat is bijvoorbeeld de reden dat je voor kleine brandjes een redelijk eenvoudige blusdeken kunt gebruiken. Doordat je her vuur afdekt kan er geen zuurstof meer bij en wordt de brand gedoofd. Je neemt maar één pijler weg, maar dat is in veel gevallen al voldoende.
Brandklasses
Als de brand eenmaal ontstaan is en je wil die gaan blussen om te voorkomen dat de vlammen en rook zich verder verspreiden dan moet je niet alleen een van de drie pijlers van de brand wegnemen. Je moet ook kijken naar het soort brandstof waar je mee te maken hebt.
Is de vlam in de pan geslagen dan kun je die namelijk niet blussen door er water op te gooien, hiermee maak je de brand alleen maar erger en breng je jezelf in gevaar. Als een persoon in brand staat kun je die niet blussen met een CO2 blusser. Deze blusser neemt de zuurstof weg waardoor het slachtoffer geen adem meer kan halen. Bovendien kan het juist voor nog meer brandwonden zorgen.
Om het tijdens een noodsituatie makkelijker te maken om te bepalen welke brandblusser je kunt gebruiken zijn de verschillende soorten branden ingedeeld in de brandklasses A, B en C. Op elke brandblusser staat voor welke klasses die specifieke brandblusser geschikt is. Hierdoor kun je in geval van brand snel en juist reageren.
De verschillende brandklasses:
- Klasse A – Het gaat hierbij om vaste brandbare stoffen. Denk hierbij aan plastic, hout, tapijt, gordijnen, papier en meubels.
- Klasse B – Hierbij gaat het om vloeistoffen die kunnen branden. Denk hierbij aan benzine, terpentine, olie en zelfs kaarsen.
- Klasse C – Onder deze klasse vallen gassen zoals aardgaas, propaan en butaan.
Welke brandblusser kies je voor in huis
Nu we weten waar een brand uit opgebouwd is en dat je niet voor elke brand dezelfde brandblusser kunt gebruiken is het tijd om te kijken welke brandblusser je voor welke brand kunt gebruiken. Er zijn drie soorten brandblussers waar je uit kunt kiezen.
Schuim brandblusser
Een schuimblusser is zoals de naam al zegt een brandblusser waar schuim uit komt. Schuim is een heel goed middel om zowel branden met klasse A en B te blussen.
De manier waarop het werkt, is als volgt. Je spuit schuim direct op de brandhaard. Het schuim neemt de zuurstof weg en is bovendien koud waardoor de temperatuur ook direct omlaag gaat. Je kunt een schuimblusser redelijk lang gebruiken om schuim te spuiten waardoor er een lange toevoer is aan schuim en dus afkoeling.
De voordelen en nadelen van de schuimblusser op een rijtje
- Geschikt voor klasse A en B
- Geen nevenschade
- Haalt de zuurstof weg en verlaagt de temperatuur
- Makkelijk in gebruik
- Niet geschikt voor brandklasse C branden
Poeder brandblusser
Een poederblusser produceert een poederlaag die over de brandhaard gespoten wordt. Het grote voordeel van deze brandblusser is dat je er grotere branden mee kunt blussen omdat hij vrij veel bluscapaciteit heeft. Bovendien is hij naast klasse A en B ook geschikt om branden met klasse C te blussen.
Er zitten wel een aantal nadelen aan dit type brandblusser. Na gebruik van een poederblusser is het vrij lastig om je huis schoon te maken. Daarbij kunnen elektrische apparaten niet tegen het poeder. De kans dat je elektrische apparaten nog werken na het gebruik van een poederblusser is dan ook klein.
Als je veel elektrische apparaten hebt is het dan ook aan te raden om te kiezen voor een andere brandblusser. Een laatste nadeel van dit type brandblusser is dat er bij gebruik een grote poederwolk ontstaat. Ben je in een kleine ruimte dan zie je geen hand voor ogen meer, wat het ontvluchten van je huis lastiger maakt.
De voordelen en nadelen van de poederblusser op een rijtje:
- Je kunt er branden met klasse A, B en C mee blussen
- Je kunt relatief grote branden bedwingen
- Je kunt met deze blusser lang blussen
- Het poeder beschadigd elektrische apparaten
- Het poeder is moeilijk schoon te maken
- Het poeder kan je verstikken of verblinden als je het in een kleine ruimte gebruikt
CO2 brandblusser
Een CO2 blusser is de beste blusser voor klasse B branden. Bij het gebruik komt er CO2, oftewel koolstofdioxide, vrij. Dit koude gas zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brandstof kan. Omdat er alleen gas vrijkomt en geen poeder of schuim is het een hele goede brandblusser in de buurt van elektrische apparaten. Je apparaten raken niet beschadigd en je hoeft na de brand geen poeder of schuim op te ruimen.
Als je kiest voor een CO2 blusser is het heel belangrijk dat je weet hoe je de blusser moet gebruiken. Pak je het handvat bijvoorbeeld verkeerd vast dan kun je brandwonden krijgen door de extreme kou van het handvat. Bovendien kan de CO2 ook jouw eigen zuurstof wegnemen waardoor je mogelijk gevaar loopt en niet kunt vluchten. Het is ook van levensbelang dat je deze blusser nooit gebruikt om iemand die in brand staat te blussen. Dit kan tot brandwonden en verstikking leiden.
De voordelen en nadelen van de CO2 blusser op een rijtje:
- Blust branden in de klasse B
- Doordat er alleen gas vrijkomt hoef je na de brand geen extra rommel op te ruimen
- Dit is de beste blusser voor gebruik rondom elektrische apparaten
- Doordat de blusser CO2 verspreid kan degene die de blusser gebruikt in ademnood komen
- Het handvat wordt extreem koud waardoor je brandwonden kunt krijgen
De beste brandblusser voor in huis
Voor in huis raden we zelf de schuimblusser aan. Dit is namelijk een brandblusser die heel veelzijdig is en voor alle soorten branden gebruikt kan worden. Woon je groter of heb je bijvoorbeeld een grote loods dan is een poederblusser waarschijnlijk het meest effectief. Mocht je veel waarde hechten aan je elektrische apparaten dan kun je hiervoor apart een CO2-blusser aanschaffen. Deze blussers zijn populair op kantoren of home-offices.