Home » Brandalarm » Hoe zet je een brandalarm uit

Hoe zet je een brandalarm uit

Nu het verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen hebben we ook steeds meer te maken met valse brandalarmen. Er zijn verschillende redenen waarom een brandalarm onverhoopt af kan gaan, maar meestal heeft het te maken met een verkeerde plaatsing of stof.

Brandalarm

Een brandalarm of rookmelder is een apparaat dat rook waarneemt in huis. De melder zendt een lichtbundel uit. Als die bundel onderbroken wordt door rook zal de melder afgaan. Ondanks dat kan een rookmelder ook zonder geldige reden afgaan.

Vaak heeft dit te maken met plaatsing op de verkeerde plek, zoals in de badkamer of boven een vaatwasser. Een andere belangrijke reden is stof. We zetten alle redenen voor een vals brandalarm hier op een rijtje:

  • Ronddwarrelend stof dat de sensor blokkeert. Dit gebeurt met name aan het begin van de winter, als de verwarming voor het eerst weer aan gaat en opgehoopt stof omhoog stijgt.
  • Een vals alarm kan ontstaan door stoom van bijvoorbeeld de douche, warm bad of vaatwasser. Een rookmelder kun je dan ook beter niet hier in de buurt plaatsen.
  • Een brandende kachel, frituurpan, oven of gewone pan kunnen soms voor rook zorgen terwijl er niet daadwerkelijk brand is.
  • Een walmende kaars.
  • Een feestje waarbij veel gerookt wordt.

Om een vals alarm te voorkomen is het belangrijk om je rookmelders op de juiste manier te plaatsen en goed schoon te houden. Je kunt dit doen met een vochtige doek.

Brandalarm uitzetten

Als je rookalarm toch per ongeluk afgaat, kun je die eenvoudig weer uitzetten. Pak een trapje om makkelijk bij je rookmelder te kunnen en druk 15 seconden achter elkaar op de testknop. Het alarm stopt nu en de melder wordt voor 15 minuten uitgeschakeld. Daarna werkt hij weer als vanouds en zal hij gewoon weer af gaan bij brand.

Plaats een reactie