Home » Rookmelder (CO2) » Rookmelder gaat af zonder reden: Dit kan 4 redenen hebben!

Rookmelder gaat af zonder reden: Dit kan 4 redenen hebben!

Het is je vast wel eens gebeurd, zit je net lekker te gourmetten tijdens kerst, gaat de rookmelder af. Sommige mensen halen daarom zelfs voor kerst de batterijen uit de rookmelder. Begrijpelijk, maar misschien niet zo’n goed idee. Er zijn nog veel meer redenen waarom een rookmelder zomaar afgaat, wat die redenen zijn en wat je kunt doen om dat te voorkomen lees je hier.

Wat is een rookmelder

Voordat we het hebben over de redenen dat rookmelders zomaar afgaan is het belangrijk om eerst te bespreken wat rookmelders eigenlijk zijn.

Een rookmelder is een apparaat dat je op verschillende plekken aan het plafond in huis plaatst om rook te detecteren. De melder geeft een geluid af om mensen te waarschuwen dat rook gesignaleerd is. Rookmelders bij bedrijven staan ook vaak in verbinding met de brandweer.

Er zijn meerdere soorten rookmelders namelijk;

  • Optische rookmelder – Deze rookmelder gebruikt een lichtbundel die naar een lichtgevoelige cel wordt gestuurd. Wordt de lichtbundel verstoord dan wordt er rook gemeld. Heb je na 2005 een rookmelder gekocht dan is het waarschijnlijk een optische rookmelder.
  • Ionisatie rookmelder – Deze melder bevat een radioactieve bron die geladen deeltjes tussen twee elektroden stuurt. Is er rook dan wordt het versturen van de deeltjes verstoord. Deze rookmelders worden sinds 2005 niet meer verkocht vanwege de radioactieve deeltjes, maar zijn nog wel hier en daar in gebruik. De ionisatie rookmelder is niet schadelijk voor gebruik zolang je hem niet openbreekt.

Deze melder reageert sneller dan de optische melder als er een felle uitslaande brand is, maar meestal begint een brand al smeulend waardoor er meer rook vrijkomt en de optische melder net zo goed werkt.

  • Thermische melder of brandmelder – Een thermische melder reageert niet op rook maar op hitte. Dit is voornamelijk handig in professionele keukens of op andere plekken waar rook of damp gebruikelijk is en waar dus veel kans is op een vals alarm.


Waarom gaat je rookmelder af zonder reden

Er zijn heel wat redenen die ervoor kunnen zorgen dat je rookmelder afgaat terwijl daar geen aanleiding toe is. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Stof of vuil – Zoals gezegd wordt er een lichtsignaal tussen twee punten verstuurd om rook te detecteren. Als stof of vuil zoals insecten of spinnenwebben tussen die twee punten terecht komt kan er een vals alarm worden verstuurd.
  • De rookmelder hangt op de verkeerde plek – We begrijpen allemaal dat een rookmelder afgaat als je hem boven de kachel hangt, maar er zijn nog meer plekken die niet ideaal zijn om je rookmelder op te hangen. Stoom kan bijvoorbeeld ook een vals alarm geven. Een rookmelder in de badkamers is dan ook geen goed idee, tenzij je wil dat het rookalarm afgaat als je een lekkere dampende douche neemt.
  • De batterijen zijn leeg – Rookmelders gaan piepen als de batterijen bijna leeg zijn. Het geluid van deze waarschuwing is anders dan wanneer er rook gedetecteerd wordt. Leer het verschil door de handleiding te lezen.
  • De rookmelder is defect – Als de rookmelder om wat voor reden dan ook niet meer werkt, zal hij alsnog een signaal afgeven. Hoe dit signaal klinkt, lees je ook in de handleiding.

Tips om te voorkomen dat de rookmelder zonder reden afgaat

Doe het volgende om te voorkomen dat een rookmelder zonder reden afgaat.

Controleer de rookmelder op stof

De belangrijkste reden voor een vals alarm van je rookmelder is stof op de sensor. De sensor van de rookmelder weet niet of er een laagje stof of rook is waardoor hij een valse melding geeft. Om dit te voorkomen is het verstandig om alle rookmelders in huis maandelijks te reinigen. Dit kan met een doekje of stofzuiger. Er zijn tegenwoordig ook rookmelders op de markt die een melding geven als je de sensor schoon moet maken.

Hang de melder op de juiste plek

Rookmelders kunnen niet alleen reageren op rook, maar ook op waterdamp. Het is dan ook aan te raden om de rookmelder niet in de badkamer of vlakbij het fornuis te hangen. Bovendien is het slim om ruim afstand te bewaren van kachels, boilers, ovens, ramen en lampen.

Vervang de batterijen regelmatig

Mocht je alle andere tips al geprobeerd hebben en je krijgt alsnog een melding dan zijn de batterijen waarschijnlijk bijna aan vervanging toe. Als je de batterijen vervangt zou het gepiep moeten stoppen. Als dat niet het geval is dan is de rookmelder waarschijnlijk defect.

Veiligheid boven alles

Nu je weet wat de reden is dat een rookmelder afgaat zonder reden kun je de juiste maatregelen nemen. Voorkom dat rookmelders zomaar afgaan zodat je alleen op cruciale momenten een melding krijgt en veilig bent in je eigen huis.

2 gedachten over “Rookmelder gaat af zonder reden: Dit kan 4 redenen hebben!”

  1. Mijn buren hebben een rookmelder die constant piept. Waarschijnlijk zijn de batterijen zo goed als leeg. Zij slagen er echter niet in om de melder te openen. Kan er contact opgenomen worden met een dienst (firma) die één en ander in orde kan brengen? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    Beantwoorden

Plaats een reactie