Home » Tips » Welke rookmelder moet ik plaatsen in mijn caravan

Welke rookmelder moet ik plaatsen in mijn caravan

Jaarlijks hoor je nog steeds verhalen over mensen die tijdens hun slaap zijn omgekomen in hun caravan vanwege het niet hebben van een kooldioxide melder of rookmelder, slechte ventilatie en het gebruik van slecht werkende kachels. Bovendien is er ook altijd kans op brand, iets wat in een kleine ruimte extra gevaarlijk is. Om te voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt kun je een CO2 melder, rookmelder, of CO melder plaatsen. Lees er hier alles over.

Welke melder kies je

Er zijn verschillende soorten melders die ervoor kunnen zorgen dat het noodlot ons bespaart, blijft. We zetten ze hier kort op een rijtje zodat je een goed beeld hebt en kunt kiezen welke melder je in jouw caravan wil plaatsen.

Rookmelder

Een rookmelder is een apparaat dat een alarmsignaal afgeeft als er rook gedetecteerd wordt. Een rookmelder maakt gebruik van visuele middelen om die rook te detecteren. De melder zendt namelijk een lichtbundel uit, zodra die onderbroken wordt zal er een alarm afgaan.

Deze melders zijn heel nuttig om brand en rook te detecteren. Ze meten alleen geen warmte, koolmonoxide en koolstofdioxide.

Het is verstandig om een rookmelder in je caravan te hangen. Als je slaapt kun je namelijk niet ruiken waardoor rookvorming onopgemerkt blijft met alle gevolgen van dien.

CO melder

Een CO melder is een klein apparaatje dat de hoeveelheden koolstofmonoxide (CO) in een ruimte meet. Koolstofmonoxide is een geurloos, smaakloos en kleurloos gas dat vrijkomt als brandstoffen niet volledig worden verbrand. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een slecht werkende gaskachel in je caravan hebt staan. Als er niet voldoende ventilatie is om de CO af te voeren kan dat zorgen voor koolstofmonoxidevergiftiging. Je wordt hierdoor slaperig en loom en kunt zelfs overlijden.

Omdat caravans kleine afgesloten ruimtes zijn waarin vaak kachels of gasbranders staan is het slim om een CO melder te plaatsen. Daarnaast is het verstandig om verbrandingsapparaten regelmatig te controleren en ventilatieopeningen vrij te houden.

CO2 melder

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een stof die van nature al in de lucht voorkomt, we ademen zelfs kleine hoeveelheden ervan uit. CO2 is veel minder schadelijk dan CO, maar kan in grote hoeveelheden wel zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid en problemen met de concentratie.

Als er veel CO2 in de lucht zit is het verstandig om te ventileren. Dat gezegd hebbende zorgt het niet voor levensbedreigende situaties. Wil je de luchtkwaliteit in de caravan bewaken dan kun je kiezen voor deze melder, maar het is niet strikt noodzakelijk.

Veiligheid voorop

Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen dan kun je kiezen voor alle drie de soorten melders. Maar in principe is een CO melder en rookmelder voldoende om veilig te kunnen genieten van je vakantie.

Plaats een reactie