Home » Rookmelder (CO2) » Rookmelder en koolmonoxidemelder: Wat zijn de verschillen?

Rookmelder en koolmonoxidemelder: Wat zijn de verschillen?

Je hebt vast wel gehoord dat het verplicht is om op elke verdieping van je huis een rookmelder te plaatsen. Deze melders mogen echter niet verward worden met koolmonoxidemelders. Beide melders zijn apparaten die het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood, maar de werking is anders. Hoe dat zit lees je hier.

Video: Verschil tussen de rookmelder en CO-melder

Rookmelder

Een rookmelder is een melder die een signaal afgeeft als er rook ontstaat in huis. De meeste rookmelders maken gebruik van een klein lichtbundeltje om rook te detecteren. Het lichtbundeltje wordt naar een sensor gestuurd, wordt de lichtbundel onderbroken dan zal er een alarm afgaan.

De melder meet dus geen hitte, koolmonoxide of iets anders, alleen rook.

Rookmelders zijn met name nuttig voor de momenten dat je zelf geen rook kunt waarnemen. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt op zolder, je op vakantie bent (hiervoor heb je een slimme rookmelder nodig) of als je slaapt. Als je slaapt werkt je reukvermogen niet waardoor je niet op tijd gewaarschuwd wordt voor rook. Als de rookmelder afgaat kan je dat kostbare minuten opleveren om jezelf in veiligheid te brengen.

Je kunt tegenwoordig ook slimme rookmelders kopen die ook een alarm sturen naar je smartphone. Je bent hierdoor overal en altijd op de hoogte als er rook vrijkomt in je huis.

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder of CO-melder geeft een signaal af als er gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide of CO gemeten worden. Koolmonoxide is een geurloos, smaakloos en onzichtbaar gas dat er bij grote doseringen voor kan zorgen dat je zuurstofgebrek krijgt. Als je dit niet detecteert, kun je hieraan overlijden.

Koolmonoxide ontstaat als er onvolledige verbranding plaatsvindt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je CV of geiser niet goed werken of verkeerd geïnstalleerd zijn. Of als je gaskachels gebruikt die niet goed werken. Dat in combinatie met slechte ventilatie kan voor een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide zorgen.

Omdat je koolmonoxide niet zelf kunt waarnemen wordt het ook wel de onzichtbare sluipmoordenaar genoemd. Om te voorkomen dat er gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide vrijkomen is het verstandig om regelmatig controle te laten uitvoeren op je CV, geiser en kachel. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je huis voldoende geventileerd wordt en ventilatieroosters en buizen open blijven.

Om er zeker van te zijn dat koolmonoxidevergiftiging geen kans heeft is het aan te raden om melders te plaatsen. Het is verstandig om die te plaatsen in ruimtes waar apparaten staan die voor verbranding zorgen. Op die manier wordt je zo snel mogelijk gewaarschuwd.

Tot slot

Koolmonoxidemelders en rookmelders zijn zoals je hebt kunnen lezen niet hetzelfde. Het is dan ook verstandig om ze allebei te plaatsen op strategische plekken in huis. Op die manier ben je het beste beschermd tegen de gevaren in huis.

Plaats een reactie