Home » Rookmelder (CO2) » Wat is een slimme rookmelder en hoe werkt die?

Wat is een slimme rookmelder en hoe werkt die?

Zoals je misschien ondertussen wel weet is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping een rookmelder in huis te plaatsen. Je kunt kiezen voor een ouderwetse rookmelder, maar voor meer gemak kun je ook gaan voor slimme rookmelders. Deze rookmelders hebben heel wat voordelen. We zetten ze hier op een rijtje, en bovendien ontdek je wat de beste rookmelders zijn.

Wat is een slimme rookmelder

Een slimme rookmelder is eenvoudigweg een rookmelder die met een app gekoppeld is aan jouw mobiele telefoon of andere mobiele apparaten. Als er rook gedetecteerd word in jouw huis zul je een melding krijgen in de app. Het fijne hieraan is dat je ook op de hoogte bent van de melding als je niet thuis bent. Traditionele rookmelders zullen ook afgaan als er rook is terwijl je niet thuis bent, maar je zult hiervan niet op de hoogte zijn. Als je wel een melding kunt ontvangen kun je de juiste maatregelen nemen en mogelijk erger voorkomen.

Meldingen via de app

Een van de grootste voordelen van een slimme rookmelder is het feit dat ze altijd in contact staan met een app. Afhankelijk van het model komt dat contact tot stand via het wifinetwerk in huis, andere modellen gebruiken een bridge of basisstation waarmee de melders aan elkaar worden gekoppeld. Door deze melding ben je altijd op de hoogte wanneer er rook gedetecteerd wordt in huis, hierdoor kun je snel contact opnemen met de hulpdiensten zodat de schade beperkt is.

Onderling rookmelders koppelen

Afhankelijk van het type rookmelder dat je kiest, kun je meerdere rookmelders aan elkaar koppelen. Als er in huis rook is zullen alle rookmelders afgaan en een bericht sturen naar de app. In de app kun je niet alleen zien dat het alarm afgaat, maar ook welke melder de rook gedetecteerd heeft. Hierdoor kun je ofwel zelf actie ondernemen of de hulpdiensten informeren.

Rookmelders met andere slimme apparaten koppelen

Kies je voor een slimme rookmelder die nog net wat meer opties heeft dan kun je die waarschijnlijk ook aan andere slimme apparaten koppelen. Heb je slimme lampen in huis dan kun je de rookmelders hieraan koppelen. Als het alarm afgaat kun je het zo instellen dat de lampen in huis aan gaan zodat je makkelijk de weg naar buiten vindt.

Heb je een slimme thermostaat en wordt hier rookontwikkeling of hitte waargenomen dan kun je de apparaten zo instellen dat de thermostaat automatisch uitgeschakeld wordt.

Meerdere smart-functies

Slimme rookmelders hebben meerdere nuttige functies die je kunt gebruiken. Zo hebben veel rookmelders een hittesensor zodat je zonder problemen ook een rookmelder in de buurt van de badkamer kunt plaatsen, dit is namelijk vaak de plek waar valse alarmen ontstaan vanwege waterdamp. Je kunt bij sommige rookmelders ook de gevoeligheid van de sensor instellen.

Via de app die gekoppeld is aan de rookmelder kun je eenvoudig testen of de batterijen nog in orde zijn. Over het algemeen gaan die een jaar tot zelfs drie jaar mee, daarom is het handig om het af en toe te checken. Een andere handige feature is het bekijken van de geschiedenis van de rookmelders, dit is met name handig als je schade claimt bij de verzekeraar.

De beste slimme rookmelder

Je weet nu wat slimme rookmelders zijn en wat voor nut ze je kunnen dienen. Tijd om te bekijken wat de beste rookmelders zijn om jou en je familie veilig te houden.

Google Nest Protect V2

Deze slimme rookmelders die je kunt kopen in pakketten van één tot zes rookmelders, detecteren niet alleen rook, maar ook de aanwezigheid van koolmonoxide. Je kunt alle rookmelders koppelen in de app zodat je overal een altijd op de hoogte bent als er iets aan de hand is. Daarnaast kun je ook andere slimme apparaten koppelen met deze rookmelders, bijvoorbeeld je huisbeveiliging. Je kunt bovendien een gesproken alarm instellen van 70 decibel, krijgt bericht als het batterijniveau laag is en je kunt een bewegingsdetector instellen.

Klanten waarderen deze rookmelders onder andere voor het feit dat ze ook koolmonoxide detecteren en het feit dat ze makkelijk te koppelen zijn aan elkaar en aan andere apparaten.

Vanaf €114,- voor 1 rookmelder. Bij onder andere Coolblue.

SMARTWARES Detector set

Veel slimme rookmelders worden minimaal per twee stuks verkocht. Dit is met het oog op de nieuwe regeling waarbij er op elke verdieping van het huis een rookmelder aanwezig moet zijn.

Je kunt deze rookmelders onderling verbinden en tot wel twaalf rookmelders toevoegen. Bij detectie van rook zul je een melding ontvangen op de app. De batterijen gaan een jaar mee en de rookmelders zelf gaan 10 jaar mee. Na die periode werkt de rookmelder niet meer naar behoren.

Vanaf €79,99 voor 2 rookmelders en een hub. Bij onder andere Mediamarkt.

Netatmo Rookmelder

De slimme Netatmo rookmelder kun je kopen in een duo-pack of 3-pack, 4-pack of 5-pack. Deze melders kun je niet direct aan elkaar koppelen, maar je koppelt ze wel eenvoudig aan de Netatmo app en zelfs aan je Google Assistant of Apple Homekit. Hierdoor kun je ze koppelen met andere slimme apparaten in huis. Een groot voordeel van deze rookmelder is dat de batterijen heel lang mee gaan, bovendien krijg je een geluidssignaal als de batterij bijna leeg is.

Klanten waarderen dat de rookmelder eenvoudig is te monteren. Daarnaast zijn er vele melder mogelijkheden.

Vanaf €154,- voor 2 rookmelders. Bij onder andere Coolblue.

AduroSmart ERIA

Deze rookmelders stuurt een bericht naar je telefoon als er rook gedetecteerd wordt. Hiervoor is wel een AduroSmart ERIA Hub nodig, die los verkrijgbaar is. Als je deze hub eenmaal hebt aangeschaft kun je tot wel 50 producten koppelen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook je lampen mee aan en uit zetten. De batterijen gaan drie jaar mee en via de app kun je zien wanneer de melder een nieuwe batterij nodig heeft.

Klanten waarderen dat de AduroSmart ERIA makkelijk te installeren is en dat hij via de hub aan andere smartapparaten te koppelen is.

Vanaf €39,95 voor 1 rookmelder. Bij onder andere Bol.com

FIBRARO rookmelder

Deze lichtgewicht rookmelder van Hornbach geeft een luid signaal af bij het detecteren van rook, maar uiteraard kun je ook de slimme functie gebruiken en via de app een bericht ontvangen als er rook gedetecteerd wordt. Hiervoor heb je wel de SMART.HOME Gateway van Hornbach nodig. Als je die eenmaal hebt, kun je meerdere rookmelders hierop aansluiten.

Klanten houden van het kleine compacte formaat en het feit dat de rookmelder goed werkt.

Vanaf €49,95 voor 1 rookmelder. Alleen verkrijgbaar bij Hornbach.

BELIFE rookmelder

Deze slimme rookmelder is te koppelen met de Smart Life of Nedis applicatie en voldoet aan de Europese Norm. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elk huis, deze melders moeten voldoen aan deze Europese norm. Je herkent deze producten aan het EN14604 keurmerk.

Als de BELIFE rookmelder af gaat krijg je niet alleen een pushmelding, maar zal er ook een alarm van 100 decibel afgaan. De rookmelders kunnen onderling aan elkaar verbonden worden zodat in het hele huis het alarm afgaat.

Klanten waarderen dat de rookmelder eenvoudig te monteren is een heel eenvoudig in gebruik.

Vanaf €26,95 voor 1 rookmelder. Bij onder andere Bol.com

ALECTO SMART-SMOKE10

De ALECTO rookmelder is een melder die een zeer hard geluid laat horen als rookontwikkeling plaats vind. Je kunt de rookmelder als stand-alone gebruiken, maar beter is om hem met een Zigbee-gateway of ALECTO bridge te koppelen aan een app of andere apparaten, deze zijn echter nog niet meegeleverd. De batterijen van de AlECTO gaan ongeveer 12 maanden mee.

Klanten waarderen dat de rookmelder eenvoudig te installeren en te bedienen is.

Vanaf €49,95 voor 1 rookmelder. Bij onder andere Mediamarkt

Jouw keuze voor een slimme rookmelder

Welke slimme rookmelder je uiteindelijk kiest, ligt uiteraard aan jou. Lees bovenstaande goed door en bedenk wat voor jou het handigste is. Heb je al veel slimme apparaten in huis kies dan voor een rookmelder die op hetzelfde systeem aangesloten kan worden. Heb je een groot huis dan moet je bedenken dat je voldoende rookmelders kunt koppelen.

Plaats een reactie