Home » Tips » Hoe gebruik je het blusdeken het beste?

Hoe gebruik je het blusdeken het beste?

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor veiligheid in en om het huis. Zeker nu vanaf 1 juli 2022 rookmelders in alle huizen verplicht zijn, gaan we met zijn alleen weer wat bewuster nadenken over de maatregelen die we nemen om brand te voorkomen. Bovendien willen we een brand snel kunnen blussen als het onverhoopt toch gebeurd. Hiervoor kun je brandblussers en blusdekens gebruiken. Kies je voor een blusdeken dan moet je wel weten hoe je die moet gebruiken.

Wat is een blusdeken

Een blusdeken is een deken van materiaal dat niet kan branden. Deze deken kun je gebruiken om een klein brandje zoals een vlam in de pan te blussen, of mensen die in brand staan te helpen. Doordat je de deken op de brandhaard legt kan er geen zuurstof meer bij en zullen de vlammen doven.

Waar hang je de deken op

Een blusdeken zit meestal in een kunststof hoes in een felle kleur zodat je er niet zomaar naast kan grijpen. Op de voorkant staat meestal de gebruiksaanwijzing. Hang de deken op volgens de instructies met de trekflapjes naar beneden. Het is belangrijk om de deken ook echt goed aan de muur te bevestigen zodat je de deken met één ruk uit de houder kan trekken.

Het is bovendien aan te raden om de deken op een plek te hangen waar je er altijd bij kunt, bijvoorbeeld op een vluchtroute. In de keuken naast de oven of gashaard lijkt logisch, maar dit is geen goed idee omdat dit vaak brandhaarden zijn en de brand hier vaak snel om zich heen slaat waardoor je geen tijd meer hebt om de blusdeken te pakken.

Video: Hoe gebruik je de blusdeken?

Hoe gebruik je de deken

Trek de deken in één beweging uit de houder en zorg dat de bovenkant van de deken om je handen geslagen wordt zodat die goed beschermd zijn tegen de hitte en vlammen. Houd de deken hoog voor je uit en dek de brand snel en soepel af. Zorg hierbij dat de zijkanten zoveel mogelijk worden afgesloten.

Staat iemand in brand dan is het belangrijk om de deken direct naar de keel van die persoon te brengen om te zorgen dat de vlammen niet verder in iemands gezicht slaan en de adem benemen. Leg de persoon vervolgens op de grond en zorg ook nu weer dat er geen lucht meer bij de brand kan komen.

Gebruik de blusdeken niet als de frituurpan in brand staat. De temperatuur van dit soort branden is vaak te hoog voor een blusdeken en zal weinig effect hebben.

Plaats een reactie