Home » Rookmelder (CO2) » Hoe maak je rookmelders schoon?

Hoe maak je rookmelders schoon?

Vanaf 1 juli 2022 is het in elk huis in Nederland verplicht om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Maar het houdt niet alleen op bij het plaatsen van rookmelders. Je moet ze ook nog goed onderhouden. Niet alleen moet je de batterijen af en toe vervangen, je moet ze ook schoonmaken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Waarom rookmelders schoonmaken

Het is misschien niet iets waar je zomaar aan denkt, je rookmelders schoonmaken, maar het is toch echt nodig. Er zijn verschillende soorten rookmelders, maar de meeste rookmelders werken met een sensor die gevoelig is voor licht. Het werkt eigenlijk zo dat de rookmelder niet echt rook detecteert, maar vooral het onderbreken van een lichtbundel.

Zodra er stofjes in de lichtbundel komen wordt dat gezien als rook. Dat is ook de reden dat de melder geen onderscheid kan maken tussen echte rook van een brand of stoom uit de vaatwasser, douche of kokend water.

Stofdeeltjes in de lucht

Stofdeeltjes in de lucht kunnen er ook voor zorgen dat je een valse melding krijgt. Dat op zich is al een slecht teken want hoe vaker je een vals alarm krijgt des te groter de kans dat je minder snel reageert als er daadwerkelijk brand is.

Stofdeeltjes kunnen op verschillende manieren in de rookmelder terecht komen. Zo kunnen ze door de wind meegenomen worden en achterblijven op de sensor, maar het kan ook gaan om spinnenwebben, spinnen en andere insecten zoals mieren en muggen.

De grootste kans op verstopping door stof is net na de zomer als de dagen weer korter worden en de kou ervoor zorgt dat je de verwarming aanzet, hierdoor zullen er in één keer veel stofdeeltjes opdwarrelen omdat die in de zomer zich op de verwarming hebben opgehoopt.

Rookmelder schoonmaken

Het schoonmaken van de melder moet ongeveer één keer per jaar gebeuren. Aan te raden is om dat te doen op het moment dat je de batterij vervangt, dat moet namelijk ook meestal één keer per jaar. Je hebt op dat moment toch al de trap erbij en de rookmelder opengemaakt. Je kunt de rookmelder dan eenvoudig schoonmaken met een stofdoek of klamme doek.

Plaats een reactie