Brand is voor veel mensen de grootste nachtmerrie. Om te voorkomen dat je niet op tijd weet dat er brand is in je huis plaatsen we daarom rookmelders. Sinds een paar jaar is het voor nieuwbouwwoningen zelfs verplicht om rookmelders te hebben. Maar wist je dat vanaf 1 juli 2022 alle huizen in Nederland rookmelders moeten hebben? We leggen het hier uit.
Rookmelder verplichting vanaf 1 juli 2022
Voor nieuwbouwwoningen, renovatieprojecten en grote kamerverhuur projecten is het al een aantal jaar verplicht om rookmelders aan te brengen op elke bouwlaag in de woning. Die regel wordt nu wettelijk verder uitgebreid naar alle woningen in Nederland. Vanaf 1 juli 2022 moet iedere woning in Nederland voorzien zijn van minimaal één rookmelder per woonlaag.
Elke woning in Nederland moet vanaf 1 juli 2022 het volgende hebben:
- Minimaal één rookmelder per woonlaag
- Elke besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt moet voorzien zijn van een rookmelder.
Handhaving op verhuurders
De gemeente is in principe de instantie die de nieuwe regel moet handhaven. Of, en hoe dat in de praktijk werkt is nog even de vraag. Het is niet duidelijk of er gecontroleerd word. Controleren ze bijvoorbeeld of je rookmelders aanschaft, of je ze ophangt, en of je ze onderhoudt, we betwijfelen het.
Het kan zijn dat het uiteindelijk zaak wordt van de verzekering. Ze kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld geen schade uit te keren als blijkt dat er geen, of niet goed werkende rookmelders zijn. Voorlopig is het gissen wat er gaat gebeuren, daarom is het aan te raden om nog voor 1 juli rookmelders aan te schaffen.
Welke rookmelder mag ik gebruiken
Er zijn heel wat verschillende melders te koop. Er zijn bijvoorbeeld melders op batterijen en netstroom, maar ook melders die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Let op de volgende punten:
Europees keurmerk
Controleer op de verpakking van de rookmelder of er het Europese keurmerk EN14604 op staat. Hierdoor weet je zeker dat de melder aan de noodzakelijke kwaliteitseisen voldoet zowel op het gebied van het product zelf als het milieu en duurzaamheid.
Batterij of netstroom
Je kunt kiezen uit een rookmelder met batterijen of op netstroom. De melder op netstroom heeft een batterij als back-up in geval de stroom uitvalt en heeft als voordeel dat je niet om het jaar de batterijen hoeft te vervangen.
Batterij vervangen
Kies je toch voor een rookmelder met batterij dan moet je er rekening mee houden dat die maar een jaar meegaat. Als de batterij bijna leeg is zul je een specifiek piepje horen. Dit piepje is niet hetzelfde als een echt alarmsignaal, maar het is aan te raden om de batterij op tijd te vervangen zodat je jezelf niet aanleert om piepjes te negeren. Schrijf de datum waarop je de batterij moet vervangen bijvoorbeeld in je agenda alvast voor volgend jaar.
Slimme of koppelbare melders
Er zijn rookmelders op de markt die je met elkaar en met de koolmonoxide melders in huis kunt koppelen, wel zo makkelijk. Een slimme rookmelder is een melder die ook een seintje stuurt naar je smartphone, hierdoor weet je ook als je niet thuis bent dat er wat aan de hand is.
Vijf of tien jaar
Of je nu wel of niet voor een rookmelder met batterij kiest, een rookmelder gaat maar vijf of tien jaar mee. Daarna werken de sensoren niet meer goed en is hij aan vervanging toe. Op de verpakking kun je zien hoe lang hij mee gaat. Een rookmelder die vijf jaar mee gaat is iets goedkoper dan een melder die het tien jaar goed doet.
Veiligheid voor alles
De reden dat deze regel wordt ingevoerd is vanwege het feit dat er nog steeds jaarlijks veel slachtoffers vallen omdat ze rook inademen door brand. ‘S nachts werkt je reuk niet waardoor je niet door de stank gealarmeerd wordt met alle gevolgen van dien. De kans op brand in oudere huizen is bovendien groter dan in nieuwbouwhuizen, een goede reden dus om deze regel nu door te trekken naar alle woningen in Nederland.