Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die je neemt, is er altijd een kans dat er brand ontstaat in je huis. Voor de veiligheid van jezelf en je gezin is het goed om na te denken over de maatregelen, zoals een brandblusser, die je neemt om te voorkomen dat deze brand uitslaat of voor lichamelijk letsel zorgt.
Je kunt bijvoorbeeld rookmelders, een branddeken en brandblussers aanschaffen. Brandblussers kunnen ervoor zorgen dat branden, ook op moeilijk bereikbare plekken, snel geblust zijn. Maar hoe kies je een brandblusser en welke zijn het beste?
Wat voor soorten brandblussers zijn er
We hoeven je niet te vertellen dat brandblussers bedoeld zijn om vuur te doven, maar er zijn verschillende soorten brandblussers die voor verschillende doeleinden geschikt zijn.
Vuur ontstaat als er drie elementen samenkomen in de juiste verhouding. De drie elementen zijn brandbare stof, zuurstof en warmte. Neem je één van de drie elementen weg dan zal het vuur uitgaan. Brandblussers nemen meestal de zuurstof weg en sommige brandblussers verlagen ook de temperatuur.
Daarbij zijn er ook verschillende soorten brandklassen die staan voor brandbare stoffen. Op alle brandblussers staan de klassen vermeld die je met die specifieke brandblusser kunt doven. We onderscheiden drie klassen:
Klasse A – Vaste stoffen
Dit zijn brandbare vaste stoffen zoals hout, kunststof, vloerbedekking, gordijnen, kleding en papier.
Klasse B – Vloeistoffen
Het gaat hierbij om brandbare vloeistoffen zoals bakolie, benzine, dieselolie, terpentine en kaarsvet.
Klasse C – Gassen
Dit zijn brandbare gassen zoals aardgas en butaangas.
De verschillende brandblussers
- Poederblusser
Zoals de naam al zegt zit er in de poederblusser poeder dat je over het vuur spuit. Door het poeder kan er geen zuurstof meer bij het vuur waardoor het vuur gesmoord wordt. Het werkt goed bij zowel vaste stoffen (hout, plastic, etc.) als vloeistoffen (olie, benzine, etc.), sommige blussers zijn ook geschikt om gassen mee te blussen.
Omdat de poederblusser breed inzetbaar is, kun je hem ook goed gebruiken voor in huis. Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan de poederblusser. Met name het feit dat het poeder veel schade kan veroorzaken is een probleem.
Gebruik je de blusser in de buurt van elektrische apparaten dan kun je ze daarna niet meer gebruiken. Het poeder zorgt er ook niet voor dat de temperatuur omlaag gaat, omdat je niet zo lang kunt blussen met een poederblusser kan dat ervoor zorgen dat het vuur naderhand weer oplaait.
- Schuimblusser
Een schuimblusser gebruikt schuim om de brandhaard te blussen. Door schuim op het vuur te spuiten neem je zuurstof weg waardoor het vuur geen kans meer heeft. Het schuim zorgt er bovendien voor dat de temperatuur wordt teruggebracht waardoor het vuur ook niet zomaar meer oplaait.
De schade die je veroorzaakt met een schuimblussers is bovendien veel kleiner dan bij de poederblusser en je kunt met een schuimblusser lang blussen. Nadeel is dat deze blussers duurder zijn dan poederblussers. Je kunt de schuimblusser gebruiken voor vaste stoffen, vloeistoffen en gassen.
- Kooldioxideblusser
Een kooldioxideblusser wordt ook wel een CO2-blusser genoemd. Bij gebruik van de blusser wordt CO2 over het vuur gespoten waardoor er geen zuurstof meer bij de vuurhaard kan. Het grote voordeel van deze blusser is dat je er geen schade mee aanricht. Dat is ook de reden dat hij vaak gebruikt wordt op plekken waar veel dure elektrische apparaten staan.
Je kunt er de meeste vaste stoffen, vloeistoffen en gassen mee blussen, maar de blusser is gevaarlijk voor mensen en dieren. Gebruik je deze blusser op mensen dan kunnen ze stikken en bovendien bevriest het de huid. Je moet bovendien goed weten hoe je deze blusser moet bedienen en hij is relatief duur. De blusser is dan ook niet geschikt voor gebruik in huis.
Video: Welk type brandblusser heb ik nodig?
Hoe kies je de juiste brandblusser
Over het algemeen is voor gebruik thuis de schuimblusser de beste keuze. Deze blusser is eenvoudig te bedienen, er zit vaak genoeg in en je richt er niet zoveel schade mee aan. Met de meeste van deze blussers kun je bovendien branden blussen van zowel klasse A als B en soms ook C.
Doordat het schuim ook een verkoelende werking heeft, laait het vuur naderhand meestal niet meer op. Houdt er wel rekening mee dat de blusser niet bestand is tegen vrieskou. Hang hem dus niet in de winter buiten of in de auto.
Een goede tweede optie is de poederblusser. Ook deze is geschikt voor klasse A, B en C. Het grote nadeel is dat er veel schade kan ontstaan en dat het poeder alle kanten op vliegt. Sta je in een kleine ruimte dan kan dit al snel je adem ontnemen, hier moet je bij het gebruik wel rekening mee houden.