Het is steeds gebruikelijker om een rookmelder in huis aan te treffen, sterker nog, het is vanaf 1 juli 2022 in elk huis verplicht om er op elke verdieping één te hebben. Er zijn dan ook honderden verschillende soorten op de markt, van traditioneel tot slim, en van goedkoop tot prijzig, en ze werken allemaal net even anders. Er zijn rookmelders op netstroom, maar de meeste melders werken op batterijen die af en toe vervangen moeten worden.
Duur van de batterijen
Veel mensen kiezen er bij de aankoop van een rookmelder voor om niet te veel geld te investeren. Een rookmelder kost al snel een paar tientjes en wil je er meerdere ophangen, hierdoor is het al snel een flinke kostenpost. Toch is goedkoop vaak duurkoop want goedkope rookmelders hebben meestal een batterij die nog geen jaar meegaat, en dan hebben we het nog niet over de kwaliteit. Duurdere modellen hebben batterijen die langer meegaan, soms tot wel tien jaar. Niet alleen is dat veel handiger, uiteindelijk zal het ook goedkoper zijn omdat je veel minder vaak de batterijen hoeft te vervangen.
Vervelend piepje van rookmelder
Rookmelders zullen gaan piepen als de batterij bijna leeg is. Dit piepje is een ander geluid dan het daadwerkelijke rookalarm, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte waardoor je zou kunnen denken dat het rookalarm daadwerkelijk afgaat.
Tip! In de handleiding staat vaak hoe het piepje klinkt en je kunt het ook horen door op de testknop te drukken.
Wist je dat een rookmelder vaker ‘s nachts laat merken dat de batterijen bijna leeg zijn dan overdag. De reden hiervoor is dat het ‘s nachts koeler is en het daardoor lijkt dat de batterijen leger zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Om te voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt is het dus aan te raden om de batterijen op tijd te vervangen.
Video: Zo vervang je de batterij van een rookmelder
Op tijd vervangen
Om te zorgen dat je de batterijen op tijd vervangt, is het aan te raden om bij aanschaf een notitie in je agenda te maken over exact een jaar. Vervang op die datum de batterij ongeacht of je het piepje al hoort.
Er zijn ondertussen ook steeds meer slimme rookmelders op de markt. Deze melders sturen je een melding in een app als er rook gedetecteerd wordt in huis. De apps waar de rookmelders mee gekoppeld zijn zullen je ook een berichtje sturen als de batterij bijna leeg is, superhandig!
Batterij vervangen
Het vervangen van de batterij van een rookmelder is vrij eenvoudig. De meeste rookmelders kun je opendraaien of losklikken. Het is wel handig om een trap of ladder te hebben zodat het vervangen van de batterij niet tot ongelukken leidt. Bovendien is het aan te raden om vooraf even de handleiding te bekijken en de juiste batterijen te kopen.