We maken steeds meer gebruik van slimme apparaten, zoals een slimme rookmelder. Niet alleen kun je op afstand de verwarming of lichten aandoen. Er zijn ook slimme apparaten die je helpen veilig te blijven. Denk hierbij aan slimme camera’s, sloten en zelfs rookmelders. Veel slimme rookmelders kun je niet alleen op afstand bekijken, maar ook koppelen aan slimme verlichting zoals Hue van Philips.
Waarom Hue en je rookmelder koppelen
Voordat we antwoord geven op de vraag waarom je Hue en je slimme rookmelder zou moeten koppelen is het goed eerst te kijken naar wat beide systemen op zichzelf kunnen.
Hue
Hue van het merk Philips is een slim verlichtingssysteem. Niet alleen kun je de slimme lampen aan en uit zetten vanaf je smartphone. Je kunt er onder andere ook een timer opzetten, de kleur veranderen en de lichtsterkte bepalen. Dat alles is mogelijk vanaf je smartphone of tablet.
Dit is wat Hue lampen allemaal kunnen:
- Je kunt lampen bedienen vanaf je smartphone
- Je kunt tijdsloten instellen
- Je kunt lampen bedienen met je stem
- Je kunt de lampen synchroniseren met muziek op Spotify
- Je kunt de lichtkleur aanpassen
- Je kunt de lichtsterkte aanpassen
- Je kunt de warmte van de lichten aanpassen
- Je kunt lichten laten knipperen
Hue is dus een slim systeem dat alle slimme verlichting in huis bedient. Als je dit systeem ook inzet in geval van nood dan heb je daar veel baat bij. In veel gevallen breekt brand namelijk ‘s avonds uit als je slaapt. Het is dan donker in huis. Als de rookmelder afgaat terwijl je slaapt en je moet in het donker vluchten of op zoek naar de lichtknopjes dan zal dat kostbare tijd kosten, waardoor je een groter risico loopt.
Slimme rookmelder
Een slimme rookmelder is een rookmelder die jou een seintje geeft op je smartphone als er rook wordt gedetecteerd. Er gaat dus niet alleen een hoog piepend signaal af, je ontvangt ook een bericht. Dus ook als je niet thuis bent weet je dat er iets aan de hand is.
De meeste slimme rookmelders sturen een waarschuwing bij rook, maar er zijn ook slimme melders die meer kunnen dan alleen dat. Zo zijn er slimme melders die ook de hitte meten, een optie die handig is in ruimtes waar vaak valse meldingen voorkomen zoals de badkamer en de keuken. Je kunt ook meerdere rookmelders aan elkaar koppelen zodat binnenshuis overal het alarm afgaat.
Tot slot kun je sommige slimme rookmelders ook koppelen met andere slimme apparaten. Zo kun je de rookmelder koppelen aan je thermostaat zodat die uitgaat als er rook wordt gedetecteerd. En het is dus mogelijk om je rookmelder te koppelen aan slimme lampen zoals van het Hue systeem.
Hue en je rookmelder
Als je Hue aan je slimme rookmelder koppelt, zul je niet alleen een melding krijgen van rookontwikkeling, de lampen zullen ook aan gaan. Jij bepaalt bovendien zelf wat je wil dat de lampen doen. Je kunt ervoor kiezen om alle lichten aan te doen om meer zicht te hebben, de lichten te laten knipperen of de lichten rood te laten kleuren. We zetten het voor je op een rijtje:
- De Hue lampen springen aan en gaan knipperen
- Bepaalde Hue lampen gaan aan als noodverlichting op de sterkte die jij bepaald
- De Hue lampen kleuren rood
De voordelen
Er zitten heel veel voordelen aan deze optie. Heel veel mensen kijken ‘s nachts niet naar hun telefoon, hij staat op stil of ligt beneden op de keukentafel. Zelfs als je het alarm niet gehoord hebt, wordt je waarschijnlijk wakker van de knipperende rode lichten.
Als je niet thuis bent kan het bovendien ook buren, voorbijgangers en hulpdiensten waarschuwen dat er iets aan de hand is. En tot slot heb je op deze manier voldoende licht om snel en veilig het huis te verlaten of in te grijpen. Kortom, het is een hele goede manier om jou en je gezin op de beste manier te beschermen in je eigen huis.