Home » Rookmelder (CO2) » Wat meet een CO2 melder

Wat meet een CO2 melder

Een CO2 melder is een apparaatje dat een alarm laat afgaan als er teveel koolstofdioxide (CO2) in de lucht zit. Dit kan namelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Met name voor het tegengaan van de verspreiding van COVID-19 is het goed om CO2 in de lucht te meten. Zit er teveel CO2 in de lucht zet dan kunnen ziektes sneller verspreiden en zullen mensen fysieke ongemakken krijgen.

Wat is een CO2 melder

Wij als mensen ademen zuurstof in en koolstofdioxide uit. Als we buiten zijn of op een plek met voldoende ventilatie zal die CO2 zonder problemen verdwijnen zonder dat we daar problemen van zullen ondervinden. Zit er echter te veel CO2 in de lucht dan kan dat leiden tot problemen met de concentratie en andere gezondheidsklachten. Om dit te voorkomen kun je een CO2 meter op een bepaald niveau instellen. Bij bepaalde waarden zal de melder afgaan en kun je maatregelen nemen zoals het ventileren van de ruimte. .

Waar plaats je de CO2 meter

Plaats de meter op ongeveer een meter hoogte uit de buurt van ramen en deuren die open staan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de CO2 meter op een tafeltje te zetten, zolang die niet op dezelfde hoogte is van mensen die ademen. Plaats de meter op minimaal 1,5 meter van deuren of ramen om de juiste meting te krijgen.

CO2 waarden

CO2 melders kunnen de koolstofdioxide waarden in de lucht meten. Dat gebeurt per PPM (Parts Per Million). Gezonde lucht heeft slechts 400 PPM, vanaf 1000 PPM is het aan te raden om te ventileren, en 5000 PPM is daadwerkelijk gevaarlijk als je er lang aan wordt blootgesteld. Je stelt zelf op de CO2 melder in bij welk niveau je gewaarschuwd wil worden. We zetten de waardes voor je op een rijtje:

  • 5000 PPM – Gevaarlijk niveau als je er langere tijd aan wordt blootgesteld
  • 2000 PPM – Dit niveau zorgt voor negatieve effecten op de gezondheid
  • 1200 PPM – Noodzakelijk om te ventileren
  • 1000 PPM – Aan te raden om te ventileren
  • 800 PPM – Nog steeds in orde
  • 600 PPM – Gezonde lucht binnenshuis
  • 400 PPM – Gezonde frisse buitenlucht

Wat zijn de gevolgen van te veel koolstofdioxide

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet erg om lucht in te ademen waar CO2 in zit. In de meeste situaties, zoals thuis en in de buitenlucht zullen de waardes niet hoog genoeg worden om er klachten van te krijgen. Maar bij evenementen, in kantoren, ziekenhuizen, vergaderzalen, sportscholen en universiteiten kan dat anders zijn. Waar veel mensen samen komen komt meer CO2 vrij, wordt er niet voldoende geventileerd dan kan dat voor gezondheidsproblemen zorgen. Denk hierbij aan de volgende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieverlies
  • Hoofdpijn
  • Meer last van allergieën

Verspreiden van virussen

Een belangrijke reden waarom er de laatste tijd meer CO2 melders worden verkocht is het tegengaan van het verspreiden van virussen zoals COVID-19. Als de PPM oplopen betekent dat automatisch dat je meer al ingeademde lucht van anderen binnenkrijgt. Hierdoor is er een grotere kans dat je de virussen die anderen bijdragen ook oploopt.

Geen koolstofmonoxidevergiftiging

Het is belangrijk om te weten dat CO2 (koolstofdioxide) en CO (koolstofmonoxide) verschillende stoffen zijn. Waar CO2 slechts tot concentratieproblemen of snellere verspreiding van ziektes leidt, is CO zeer giftig. Een CO vergiftiging kan ernstige fysieke klachten en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Plaats een reactie