Home » Koolstofmonoxide (CO) » Koolmonoxide Melders » Koolmonoxide melder caravan

Koolmonoxide melder caravan

We hebben allemaal wel eens gehoord van de gevaren van koolmonoxide in caravans. Ondanks alle waarschuwing worden mensen nog steeds slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging in caravans. Een van de dingen die je kunt doen om dit te voorkomen is het plaatsen van een koolmonoxide melder of CO melder. Andere belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn onderhoud en ventilatie.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een gas dat kleurloos, smaakloos en geurloos is. Het gas komt vrij als er onvoldoende verbranding plaatsvindt. Dit kan binnenshuis bijvoorbeeld het geval zijn met een kachel, CV-ketel of geiser. In een caravan kan het ook voorkomen, maar hier wordt het meestal veroorzaakt door gaskachels, gasbranders of een gasfornuis.

Als er in een ruimte te veel koolmonoxide ophoopt dan kan dat bij mensen en dieren zorgen voor koolmonoxidevergiftiging. In het beginstadium kun je problemen krijgen met je concentratie, je wordt moe en wordt suf. Vaak heb je dit niet door voordat het ook daadwerkelijk te laat is. Omdat mensen langzaam in slaap vallen en niet meer wakker worden wordt het ook wel de onzichtbare sluipmoordenaar genoemd.

Video: Waarom en waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om te voorkomen dat je koolmonoxidevergiftiging oploopt zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Tegen de ophoping van koolmonoxide is het belangrijk om alle apparaten die kunnen branden regelmatig te laten keuren, schoon te maken en goed te onderhouden.

Daarbij is het belangrijk dat je de caravan goed ventileert en zorgt dat ventilatieroosters en schachten niet geblokkeerd worden. Bij veel caravans gaat het hier mis. Zeker als het buiten koud is zijn mensen geneigd alle ventilatieroosters te sluiten of te bedekken.

Koolmonoxidemelder

Tot slot kun je een CO melder plaatsen zodat je in het geval dat als er toch koolmonoxide ophoopt je tijdig gewaarschuwd wordt. Je hebt hierdoor de tijd om naar buiten te gaan zodat je weer voldoende zuurstof binnenkrijgt.

Plaats een reactie