Home » Rookmelder (CO2) » Rookmelder piept ’s nachts, wat nu? Volg deze 3 stappen

Rookmelder piept ’s nachts, wat nu? Volg deze 3 stappen

Voor onze eigen veiligheid en die van onze gezinsleden plaatsen we rookmelders een koolmonoxidemelders in huis. Je zou dus zeggen dat je nu met een gerust hart naar bed kunt en lekker door kunt slapen wetende dat je gezin veilig is. Maar helaas gaat die vlieger niet helemaal op, bij sommige mensen gaat de rookmelder in de loop van de tijd juist s’ avonds piepen terwijl er niks aan de hand is. Hou dat komt en wat je eraan kunt doen lees je hier.

Waarom piept mijn rookmelder uitgerekend ‘s nachts

Herken je dat, de hele dag niks aan de hand en opeens midden in de nacht piept je rookmelder. Uiteraard wil je wakker worden als er brand is, maar soms gaat de rookmelder zonder reden ‘s nachts af.

Dit heeft alles te maken dat het in de avond kouder is. Een batterij is heel gevoelig voor temperatuur, als de batterij bijna leeg is en de temperatuur wordt lager zal de batterij minder goed werken. Hoe later op de nacht des te kouder het wordt, vandaar ook dat je rookmelder op het meest ongunstige tijdstip zal gaan piepen.

De oplossing

De oplossing voor dit probleem is uiteraard niet zo ingewikkeld. Vervang zo snel mogelijk de batterijen van je rookmelder en je kunt weer ongestoord en met een veilig gevoel slapen.

Wist je trouwens dat het piepje van een lege batterij en het piepje van een defecte rookmelder anders zijn dan een echt alarm? Je kunt de piepjes vaak uittesten en in de handleiding lezen wat het verschil is.


Tips om een vals alarm te voorkomen

Ondanks het feit dat een piepende rookmelder midden in de nacht vaak heeft te maken met een lege batterij, zijn er nog andere redenen waarom je rookmelder zonder dringende reden afgaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stof of de verkeerde plaatsing. Hier een aantal tips om te voorkomen dat je een vals alarm krijgt.

Tip 1 – Maak de rookmelder schoon

De belangrijkste reden voor een vals alarm is stof, insecten of spinnenwebben in de rookmelder. De meeste rookmelders werken met een lichtgevoelige sensor, ontvangt die minder licht dan gaat de sensor er vanuit dat er sprake is van rook en brand. Stof en vuil kunnen hetzelfde effect veroorzaken.

Maak alle rookmelders in huis maandelijks schoon met een doekje of stofzuiger zodat de sensor niet versperd wordt.

Extra tip: Maak niet alleen je rookmelder regelmatig schoon, maar ook je radiatoren. Met name na de zomer als we de verwarming voor het eerst weer aandoen kan er stof van de radiator omhoog dwarrelen en op de sensor van de rookmelder terechtkomen.

Tip 2 – Plaats de rookmelder op de juiste plek

Waar je de rookmelder plaatst komt nogal nauw. Hangt hij namelijk te dicht bij een plek waar rook vandaan kan komen dan zal hij zeker af gaan. Hang dus geen rookmelder boven je fornuis of oven. Waterdamp werkt bovendien hetzelfde op de sensor van de melder als rook, daarom is het plaatsen van een rookmelder in de badkamer geen goed idee. Plaats de melder het liefst:

  • Op het plafond, minimaal 50 cm van een muur. Kan dat niet, dan zo dicht mogelijk bij het plafond aan een muur.
  • Uit de buurt van ramen, luchttoevoer of luchtafvoer.
  • Niet in de tocht
  • Niet boven de verwarming
  • 50 cm van een badkamerdeur
  • Voor je veiligheid is het verstandig om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen

Tip 3 – Vervang de rookmelder op tijd

Op de verpakking van een goede door de Europese unie goedgekeurde rookmelder staat hoe lang de melder meegaat. Dat kan 5 of 10 jaar zijn. Daarna moet de melder vervangen worden omdat de kans op storingen, defecten en foutmeldingen dan steeds groter wordt. Als een rookmelder defect is zal hij ook gaan piepen, het is het beste om dit te voorkomen voor je eigen veiligheid.

Plaats een reactie